Duurzame woningen

Een duurzaam huis is goed voor mens en milieuBij duurzaamheid wordt vaak in eerste instantie gedacht aan minder afval produceren, een schonere auto gaan rijden of de aanschaf van energiezuinige huishoudelijke apparatuur.

Echter, duurzame woningen worden al snel over het hoofd gezien. Zonde, want op dat gebied valt voor veel mensen nog veel te verbeteren. In dit artikel vertellen we je dan ook graag over de diverse type duurzame huizen.

De nul energiewoning

Het type ‘nul energiewoning’ is een woning die geheel zelfvoorzienend is als het op energieverbruik aankomt. Om dit mogelijk te maken, zijn er een aantal maatregelen nodig. Zo dient de woning goed geïsoleerd te worden en dient er zoveel mogelijk energie opgewekt te worden door gebruik te maken van duurzame energiebronnen. Voorbeelden van dergelijke bronnen zijn onder andere zonnepanelen en gebruik van aardwarmte. Een eventueel overschot aan opgewekte energie wordt aan het net afgegeven. Zo wordt voorkomen dat er onnodige energieverspilling plaatsvindt. Het grote voordeel van een nul energiewoning is dat het milieu vrijwel niet wordt belast en dat de bewoners van het huis een lage energierekening krijgen.

Lage energiewoning

Op een lage energiewoning zijn tal van maatregelen genomen om het verbruik van energie zoveel mogelijk terug te dringen. Dit heeft als gevolg dat het huis meestal klein is en dat het goed geïsoleerd is. De kleine bouw en de isolatiemaatregelen maken dat het energieverbruik aanzienlijk lager is dan het verbruik van een ‘normale woning’ wat resulteert in een milieuvriendelijker huis.

Passiefhuis

Dit type woning is gebouwd om het warmteverlies zo goed mogelijk te minimaliseren. Hiervoor worden onder andere isolatiematerialen en driedubbel glas ingezet. Daarnaast wordt er gestreefd naar een hoge luchtdichtheid. Een passiefhuis zorgt ervoor dat het energieverbruik gemiddeld genomen ongeveer drie tot viermaal lager is dan het verbruik van een normale woning. Om ervoor te zorgen dat het energieverbruik zo laag mogelijk blijft, worden huishoudelijke apparaten aangeschaft met een laag verbruik. Daarnaast zorgen de nodige ramen voor voldoende daglicht, waardoor het huis minder snel verlicht hoeft te worden.

Huidige woning duurzamer maken

Na het lezen van de bovenstaande informatie kan het zo zijn dat je wellicht denkt dat jouw woning het milieu zwaar belast. Echter, je kunt de nodige eenvoudige maatregelen nemen om ook jouw woning duurzamer te maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld over te stappen op duurzame huishoudelijke apparatuur, de kachel ’s avonds een uur eerder uit te zetten en geen licht te laten branden in vertrekken waar je niet bent. Ook kan je de aanschaf van zonnepanelen overwegen. Voor de aanschaf van dergelijke panelen zijn er mogelijkheden om subsidie te ontvangen.

Kortom, of je nu in een hypermodern en duurzaam huis woont, of dat je in een oudere woning leeft: iedereen kan zijn steentje bijdragen op het gebruik van duurzaam wonen!