Het recyclen van glas

RecyclingOnbewust gooien we met ze allen dagelijks behoorlijk veel glas in de glasbak. Ga maar na: een potje saus voor bij het avondeten, een flesje bier om je dorst te lessen en een lamp die het niet meer doet gooi je allemaal in de glasbak. Gelukkig hebben we een techniek ontwikkeld waarmee we glas kunnen recyclen en daarmee kunnen hergebruiken. Maar hoe gaat het recyclen van glas in zijn werk? Hierover lees je in onderstaande paragrafen meer.

Het glas van ander afval scheiden

Omdat mensen naast glas van allerlei andere dingen in de glasbak gooien (denk bijvoorbeeld aan kleine stukjes steen en porselein) is het belangrijk om alles wat geen glas is uit de glasbak te filteren. Dit is belangrijk omdat bij het hergebruik van dergelijke materialen er zwakke plekken in het glas kunnen ontstaan. Als consument zijnde kun je het recyclen van glas dus vergemakkelijken en verbeteren door enkel lege glazen in de glasbak te gooien en de deksels bijvoorbeeld bij het overige afval te deponeren.

Hoe wordt het andere afval van het glas gescheiden?

Het zou onmogelijk zijn om alle stukjes steen, porselein enzovoorts handmatig van het glas afval te scheiden. Daarom werken ze bij het recyclingbedrijf met een soort rooster dat functioneert als een zeef.

Nadat het glas is gezeefd, zorgen grote magneten ervoor dat de deksels die veel mensen ook in de glasbak hebben gegooid uit het glas worden gehaald. Bovendien zorgt speciale lasertechnologie ervoor dat de restanten van steentjes en porselein worden opgemerkt en machinaal worden verwijderd. Licht afval, zoals plasticdopjes en stukjes kurk, worden door middel van een zuigtechniek uit het glas verwijderd.

Nadat het glas alle scheidingsprocessen heeft doorlopen, wordt er gekeken of het glas voldoende is ontdaan van andere afvalsoorten. Wanneer dat niet het geval is, wordt het scheidingsproces nogmaals doorlopen.

Het reinigen van glas

Wanneer het glas is gescheiden van andere afvalsoorten wordt het op een terrein gestort, zodat voeding- en drankresten verwijderd kunnen worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van onder andere de natuur, die met regen het glas al een stuk schoner kan maken. Wanneer het glas schoon genoeg is, kan het naar de glasfabrieken worden gebracht die het kunnen recyclen tot nieuw glas.

Andere vormen van recycling zijn ook veelomvattend

Zoals je hebt kunnen lezen komt er bij het recyclen van glas behoorlijk wat kijken en neemt het proces de nodige weken in beslag. Maar niet alleen bij het recyclen van glas komt veel kijken. Ook bij andere vormen van recycling, bijvoorbeeld van plastic, is er een hele keten ontwikkeld om het afval om te zetten tot nieuw bruikbaar materiaal. Ben je hier nieuwsgierig naar geworden? Lees dan het artikel over recycling van plastic.

PS Indien je na het lezen van dit artikel nog niet helemaal voor ogen hebt hoe het recyclingsproces van glas in zijn werk gaat, kun je onderstaande video bekijken waarin het proces op een duidelijke manier wordt gevisualiseerd.